Jobbsøknad mal

Jobbsøknad mal eksempel

Jobbsøknad mal

Hvordan skrive en god søknad, en god søknad som får deg på intervju

En god søknad fanger interessen til arbeidsgiver i løpet av de 30 første sekundene. Søknaden bør være rettet til en spesifikk stilling og grundig gjennomarbeidet.

For å skrive en god søknad som skal selge deg inn til arbeidsgiver er det viktig at du fremhever at du har de kvalifikasjonene som stillingen krever. Hva motiverte deg for å søke stillingen og hvorfor skal arbeidsgiver velge akkurat deg for stillingen. Det er viktig at du tilpasser søknaden til hver enkelt stilling du søker på, man vil raskt se om det er en standard søknad som er sendt ut til mange uten at den er tilpasset den spesifikke stillingen du søker på.

Det er viktig å få tydelig frem for arbeidsgiver hvorfor du ønsker å jobbe for dem og hva som motiverer deg ved stillingen. Få tydelig frem hvorfor du mener du er kvalifisert for stillingen og ikke minst bredden av din kompetanse. Legg vekt på resultatoppnåelse, ikke kun erfaring og utdannelse.

 1. Hvorfor er du rett kandidat for stillingen:

 • Hva er din motivasjon og hva skal du bidra med? Hva kvalifiserer deg til å løse de overordnede oppgavene ved stillingen.
 1. En god søknad begynner med:

 • Opplys hvor du har sett stillingen
 • Hvorfor er du rett kandidat for stillingen, hva gjør at du kvalifiserer deg for stillingen?
 • Motivasjonen din for å jobbe for dette selskapet og hvorfor du søker denne stillingen.
 • Identifiserer du deg med selskapets kultur, visjon og målsetninger? Arbeidsgivere er opptatt av å finne rett kandidat som vil passe godt inn i selskapet og deres kultur.
 1. Gjennomfør en stillingsanalyse:

 • Hva kreves av stillingen, hvilke forventninger har de til kandidaten som trer inn i stillingen med hensyn til resultater, budsjetter, personalansvar og liknende. Sett deg godt inn i stillingsannonsen før du skriver søknaden. Er du kvalifisert, få tydelig frem dine kvalifikasjoner på en sofistikert måte.
 1. Skriv fremtidsrettet:

 • Hva kan du bidra med, hvordan vil din kompetanse og erfaring bidra til at du vil lykkes i denne jobben? Søknaden din skal vise hvordan du og din kompetanse kan bidra til selskapets suksess.
 • Hva slags kompetanse og erfaring har du og hvordan skal du bidra til selskapet?
 • Utdyp med konkrete eksempler hvordan du vil bruke din kompetanse og erfaring til å løse arbeidsoppgaver rettet til stillingen og andre oppgaver du vil møte. Ikke kom med løse påstander, du må kunne argumentere og vise til konkrete eksempler – hvordan du har løst spesifikke oppgaver tidligere, og hvordan denne erfaringen vil hjelpe deg i liknende oppgaver eller andre situasjoner.

På denne måten viser du god forståelse for hva stillingen går ut på og hvordan du skal bruke din kompetanse og erfaring i deres selskap.

 1. Vær personlig men konkret:

 • Vis hvem du er gjennom søknaden. Arbeidsgiver ønsker å få et riktig og godt inntrykk av deg som person. Passer du inn i deres selskap?
 1. Ta kontakt med stillingsansvarlig eller oppført kontaktperson:

 • Ta kun kontakt dersom du har noe fornuftig vedrørende stillingen å stille spørsmål om. Les stillingsannonsen godt så du ikke stiller spørsmål om opplysninger som ligger tilgjengelig. Har du ingen gode spørsmål er det bedre å la være å ta kontakt.

Innledning:

Hvor fant du stillingen, og hvorfor du kvalifiserer deg til stillingen og hvorfor du har lyst på akkurat denne stillingen.

Hoveddel:

Hva gjør at du og din erfaring og utdannelse av verdi og betydning for arbeidsgiver/selskapet. Hva kan du bidra med, hvordan vil din kompetanse og erfaring bidra til at du vil lykkes i denne jobben? Søknaden din skal vise hvordan du og din kompetanse kan bidra til selskapets suksess. Utdyp med konkrete eksempler hvordan du vil bruke din kompetanse og erfaring til å løse arbeidsoppgaver rettet til stillingen og andre oppgaver du vil møte

Avslutning:

Kort avslutning.

 • Knytt tydelig erfaringer sammen med nøkkelkvalifikasjoner for jobben og ha tydelig fokus på hva arbeidsgiver er ute etter.
 • Vær konkret på hvilke resultater du kan bringe med deg inn i den nye stillingen.
 • Vis også at du har gjort research på jobben. Les deg opp på all informasjon som er tilgjengelig og vis at du kjenner fagfelt og bransje.

Noen sjekkpunkter før du sender inn din søknad

 1. Tilpass søknaden til hver enkelt jobb du søker
 2. Har du en overbevisende selgende søknad og får du tydelig frem din motivasjon for å søke denne stillingen?
 3. Søknaden skal være riktig strukturert og ryddig – enkel å lese.
 4. Søknaden bør ikke vøre lenger enn en side, husk du skal fange arbeidsgivers interesse etter 30 sekunder.
 5. Mer søknaden med riktig referansenummer hvis annonsen inneholder referansenummer.
 6. Legg ved attesterte kopier av vitnemål og attester hvis arbeidsgiver har forespurt dette på forhånd.
 7. Legg ved link til din Video CV, dette vil hjelpe deg med å skille deg ut blant mengden.
 8. Se også My CV Base sine råd og tips for hvordan skrive en selgende CV.
 9.  Last ned Jobbsøknad mal her Søknad-Mal-Mycvbase

Lykke til!

Blogg, Kandidater