Åtte ting alle nyutdannede er lei av å høre

Når du er ferdig med utdannelsen og befinner deg i en jobbsøke-prosess kan det noen ganger virke som om alle rundt deg er eksperter på sysselsetting…

Og mens noen mennesker gir deg genuine nyttige råd, er det ikke overraskende at alle råd man hører ikke er fullt så nyttige.

Her er åtte ting alle nyutdannede er lei av å høre.

1. Velkommen til den virkelige verden

Etter mange årig utdannelse, der du helt sikkert brukte de fleste dagene, kveldene, helgene og ferier til å skrive og forberede oppgaver og foredrag i tillegg til å ha en deltidsjobb ved siden av, er ikke det den slags ting folk gjør i den “virkelige verden”? “Er ikke dette den virkelige verden”?

2. Hva skal du gjøre med livet ditt?

Sannheten er, du trenger ikke vite nøyaktig hva du skal gjøre resten av livet ditt nå. I alle fall ikke akkurat nå. Alt du vet er at familie medlemmer fortsetter å spørre deg, og gir deg utallige råd om ting som kanskje ikke er så relevant i forhold til din utdannelse. Det eneste du tenker på er hvordan du skal få de til å slutte å spørre.

Så lenge du fortsetter å fortelle deg selv at du ikke trenger en plan, vil det synke inn etter hvert, ikke sant?

3. Hvordan går det med jobbsøkingen?

Søker du jobb? Ja. Har du en jobb? Nei.

Det betyr ikke nødvendigvis at du sliter. Du har bare ikke funnet den rette muligheten ennå, eller så befinner du deg i et utfordrende og tøft jobbmarked der det er vanskelig for nyutdannede å få jobb. Man lytter til alle råd som for eksempel at man burde vurdere om man skal flytte nærmere byen for å få den jobben man ønsker, eller registrere seg hos en av de mange rekrutterings selskapene.

Som om du ikke hadde tenkt på det, tenker du mens du oppdaterer din CV på nettet og bor i Oslo.

4. Når kommer du til å få en ordentlig jobb?

Oh, beklager – har jeg ikke en ordentlig jobb nå, “når du jobbet 12 timers skift i går?

Det er ingenting galt med å jobbe i en butikk eller noe helt utenfor ditt studiefelt for å få endene til å møtes mens du søker en jobb som er mer egnet til graden din.

Men hvis de kan låne deg en hjelpende hånd i stedet for å spørre irriterende, fordømmende spørsmål, det ville vært flott …

5. Du skulle kanskje ha studert noe mer nyttig

Selv om du begynner å tvile på ditt valg av emne etter noen måneder med mislykket jobb jakt, betyr ikke det at du aldri vil finne arbeid innen ditt fagfelt eller ønsket industri.

Tross alt, selv om du alltids kunne studert andre kanskje mer “fornuftige” kurs, betyr ikke det at du ville gjort det like bra/eller bestått.

6. Du burde virkelig få litt mer erfaring

Men hvordan kan jeg få noen erfaring uten et jobbtilbud i første omgang?

Du spør med hodet vippet til side (i harmoni med alle andre som nylig har fullført samme grad som  og studert samme fag som deg).

Poenget er, relevant arbeidserfaring er kanskje ikke så lett å opparbeide seg eller det har ikke passet seg slik ved siden av studier. Men takk for de revolusjonære rådene “Tante”

7. Har du tenkt på å flytte hjem igjen?

Fordi det å ha foreldrene rundt hele tiden for å mase på deg om alle de ovennevnte poengene er akkurat det du trenger.

Selv om du for tiden kanskje er arbeidsledig, kan få gratis mat og ubegrenset med råd kan det være verdt å vurdere…

8. Du finner noe snart

Selv om du innerst inne vet at dette er sant, irriterer det deg likevel når folk sier det.

Men uansett hvor frustrert du kan være, ikke gi opp. Det kan ta tid å få karrieren du ønsker, men etter mye hardt arbeid og utholdenhet, vil du komme dit.

Nå gå tilbake til å se på Netflix i sengen på en tirsdag kl. 1500 mens du fortsatt kan …

Blogg