101 000 arbeidsledige i Norge

Over 101 000 arbeidsledige i Norge

Over 101 000 er registrert som arbeidsledige i Norge, dette er bekymringsfullt

Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Holden som er leder ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo trekker frem økt bekymring for ungdomsledigheten i Norge. Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i oktober 2016 ligger på 101.442. TV2

Den økte arbeidsledigheten kan få alvorlige ringeffekter for arbeidssøkere. Har man vært arbeidsledig over en lengre periode kan dette oppfattes som svært negativt for fremtidige arbeidsgivere og resultere i at de ikke ønsker å satse på denne kandidaten.

Søndag 20. November trakk TV2’ nyhetenes hovedsending frem den økte arbeidsledigheten blant unge i Norge. Det er svært bekymringsfullt at så mange unge mennesker ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet. Unge mennesker må komme seg inn på arbeidsmarkedet for at de skal begynne å opparbeide seg arbeidserfaring. TV2

Unge nyutdannede vi har vært i kontakt med opplever store utfordringer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet etter endt utdannelse. Mange hevder de er kvalifiserte ut ifra stillingsbeskrivelser i utlyste stillingsannonser, men blir hverken kalt inn til intervju eller får en konkret tilbakemelding på hvorfor de ikke kvalifiserte seg for stillingen. Mange nyutdannede tar også på seg en jobb etter endt utdannelse som ikke er utdanningsrelevant, dette kun for å holde seg i arbeid for å ikke gå arbeidsledige. Vi frykter det også er mange mørketall der ute.

Vi har undersøkt arbeidssøkeres største frustrasjon og det som tydelig utmerket seg var den dårlige tilbakemeldingen på sendt søknad. Det viste seg at så mange som 49% opplevde å ikke få tilbakemelding på sendt søknad og hvorfor de ikke kvalifiserte seg for stillingen. Mange opplever også frustrasjon over at de ikke blir kalt inn til intervju da også i sammenheng med at de er vel kvalifisert for stillingen.

arbeidssokere

Hvem får alle disse stillingene som blir utlyst? Og hvordan foregår rekrutteringsprosessene. Hvem avgjør egentlig hvorfor man ikke er kvalifisert for stillingen? Det kan oppleves som svært frustrerende når man har investert mye i en god utdannelse og det viser seg at man fortsatt ikke er kvalifisert. Unge og voksene etter endt utdannelse må begynne å opparbeide seg utdannelsesspesifikk erfaring. Hvordan skal man få denne erfaringen når mange stillingsannonser krever at søker har 2-3år eller 5-8års relevant erfaring?

Vi håper det kan bli en endring i arbeidsmarkedet slik at flere unge mennesker vil komme seg ut på arbeidsmarkedet og opparbeide seg relevant erfaring som er viktig for deres videre karriere. Hvis vi skal se på utviklingen av organisasjoner på et langsiktig perspektiv bør vi ikke da satse på flere nyutdannede i større grad?

Blogg